woensdag 10 september 2008

FOTO'S BRIEK-BOEK


BRIEK OP WTV/FOCUS (29/08/08)Kanegem/Oostende: Nieuw boek beschrijft zoektocht naar verdwenen kindsterretje

In Oostende is het boekje 'Briek, Waar is de Vogel?' voorgesteld. Radiomaaktster Annick Lesage gaat op zoek naar het verdwenen kindsterretje Briek Vierstraete. Het boek zelf bevat vooral foto's, het verhaal moet je beluisteren op de bijhorende cd. Er is ook een theatervoorstelling, waar het publiek in het donker naar het verhaal van Briek luistert, met maar af en toe geprojecteerde beelden.

Het boekje gaat over een zekere Briek Vierstraete uit Kanegem.

"Dat was een kindsterretje, in de jaren '60, dat opeens spoorloos is verdwenen," zegt schrijfster Annick Lesage. "Het heeft niet heel lang op de VRT gewerkt, misschien dat het daarom vergeten is, of in een doos is gestopt omdat het een beetje een akelig verhaal was, maar als je dit op het spoor komt, dan kun je dit niet loslaten."

Annick Lesage zou het verhaal van Briek toevallig hebben teruggevonden in het VRT-archief. De samenwerking met illustrator Pieter Gaudesaboos uit Brugge noemt het duo eerder toevallig. Niet alleen rond het verhaal van Briek zelf, ook achter de schermen hangt blijkbaar een waas van mysterie.

"Toevallig kwam ik op e-Bay terecht, op een verkoopsadvertentie voor een klein metalen doosje," licht Pieter Gaudesaboos toe. "En dat werd net voor mijn neus gekocht door Annick. En toen heb ik aan de verkoopster gevraagd om mij in contact te brengen met de koper. Dat waren eigenlijk de eerste twee puzzelstukken die samenvielen."

Bij het boekje hoort een cd met een radiodocumentaire van drie kwartier. Tijdens de theatervoorstelling luisteren toeschouwers in het donker naar de zoektocht naar Briek.

"'t Is echt wel luisteren, wat tegenwoordig misschien niet zo vaak meer gebeurt, maar het is spannend, en op een scherm worden af en toe wat beelden foto's bij het verhaal geprojecteerd," maakt Annick Lesage het nog spannender.

Of er een spoor is naar het verdwenen kindsterretje uit Kanegem, wordt duidelijk in 'Briek Waar is de Vogel'. Het boekje is uitgegeven bij Lannoo uit Tielt.

BRIEK IN HET NIEUWSBLAD (09/09/08)

Boekje herinnert aan verdwijning Briek Verstraete
Pieter Gaudesaboos en Annick Lesage zoeken waarheid


BRUGGE - Van de Brugse vormgever-illustrator Pieter Gaudesaboos kregen we de voorbije jaren uitsluitend hoogst originele boekjes toegespeeld die in geen enkel literair genre pasten. Met het nieuwste boekje (plus cd) Briek, dat hij samen met Radio 1-journaliste Annick Lesage heeft gemaakt, overtreft hij alle grenzen.

In dit boekje brengt Gaudesaboos verslag uit van een zoektocht. Op een straatmarktje in z'n buurt ontdekt hij vijf oude prentenboekjes over het (strip)figuurtje Briek. Hij zoekt verder op eBay, waar iemand een snoepdoosje met de afbeelding van Briek te koop bood. Net voor Gaudesaboos wil bieden, wordt het doosje gekocht door Annick Lesage. Deze journaliste (uit Poperinge) had in het geluidsarchief van de nationale radio een nieuwsbericht uit 1963 opgediept. Daaruit bleek dat de veertienjarige Briek Verstraete, die de Briekfiguurtjes en prullaria ontwierp, op een dag spoorloos verdwenen was. Haar aandacht was meteen gewekt.

Deze 'Briek' bleek een kindsterretje te zijn geweest met een eigen tekenfilmreeks en zelfs een heuse merchandisinglijn die zakelijk werd uitgebuit door Roger Crombeen. Na de onverklaarbare verdwijning zwijgt iedereen, zowel tv als betrokkenen, in alle talen. Het publiek dat aanvankelijk fel meeleefde, vergat, en na 'Briek' kwamen andere stripfiguren.

Het boekje houdt ons voor dat we getuige zijn van een 'queeste' naar het doen, laten en uitgebuit worden van een kindsterretje. Annick Lesage gaat op verkenning in Alveringem en interviewt er bekenden en familie van Briek Verstraete. Voorts contacteert ze tv-figuren uit die tijd die allemaal wel iets kwijt willen over Briek Verstraete (Zaki, Paula Semer). Het resultaat is een drie kwartier durende cd met de allures van een authentiek document.

Het boek zelf is een mix van vele dingen: interviews met de makers, foto's van de hele Briek-winkel, BRT-studiofoto's uit 1962, krantenartikels en veel meer. Dat alles vormt één grote puzzel die de lezer met een pak vragen achterlaat.

De auteurs zijn er in elk geval in geslaagd om het mysterie Briek nog groter te maken.

Briek van Pieter Gaudesaboos en Annick Lesage, boek plus cd, uitgeverij Lannoo, 17,95 euro
Luc Fossaert