woensdag 10 september 2008

BRIEK OP WTV/FOCUS (29/08/08)Kanegem/Oostende: Nieuw boek beschrijft zoektocht naar verdwenen kindsterretje

In Oostende is het boekje 'Briek, Waar is de Vogel?' voorgesteld. Radiomaaktster Annick Lesage gaat op zoek naar het verdwenen kindsterretje Briek Vierstraete. Het boek zelf bevat vooral foto's, het verhaal moet je beluisteren op de bijhorende cd. Er is ook een theatervoorstelling, waar het publiek in het donker naar het verhaal van Briek luistert, met maar af en toe geprojecteerde beelden.

Het boekje gaat over een zekere Briek Vierstraete uit Kanegem.

"Dat was een kindsterretje, in de jaren '60, dat opeens spoorloos is verdwenen," zegt schrijfster Annick Lesage. "Het heeft niet heel lang op de VRT gewerkt, misschien dat het daarom vergeten is, of in een doos is gestopt omdat het een beetje een akelig verhaal was, maar als je dit op het spoor komt, dan kun je dit niet loslaten."

Annick Lesage zou het verhaal van Briek toevallig hebben teruggevonden in het VRT-archief. De samenwerking met illustrator Pieter Gaudesaboos uit Brugge noemt het duo eerder toevallig. Niet alleen rond het verhaal van Briek zelf, ook achter de schermen hangt blijkbaar een waas van mysterie.

"Toevallig kwam ik op e-Bay terecht, op een verkoopsadvertentie voor een klein metalen doosje," licht Pieter Gaudesaboos toe. "En dat werd net voor mijn neus gekocht door Annick. En toen heb ik aan de verkoopster gevraagd om mij in contact te brengen met de koper. Dat waren eigenlijk de eerste twee puzzelstukken die samenvielen."

Bij het boekje hoort een cd met een radiodocumentaire van drie kwartier. Tijdens de theatervoorstelling luisteren toeschouwers in het donker naar de zoektocht naar Briek.

"'t Is echt wel luisteren, wat tegenwoordig misschien niet zo vaak meer gebeurt, maar het is spannend, en op een scherm worden af en toe wat beelden foto's bij het verhaal geprojecteerd," maakt Annick Lesage het nog spannender.

Of er een spoor is naar het verdwenen kindsterretje uit Kanegem, wordt duidelijk in 'Briek Waar is de Vogel'. Het boekje is uitgegeven bij Lannoo uit Tielt.

Geen opmerkingen: