woensdag 10 september 2008

BRIEK IN HET NIEUWSBLAD (09/09/08)

Boekje herinnert aan verdwijning Briek Verstraete
Pieter Gaudesaboos en Annick Lesage zoeken waarheid


BRUGGE - Van de Brugse vormgever-illustrator Pieter Gaudesaboos kregen we de voorbije jaren uitsluitend hoogst originele boekjes toegespeeld die in geen enkel literair genre pasten. Met het nieuwste boekje (plus cd) Briek, dat hij samen met Radio 1-journaliste Annick Lesage heeft gemaakt, overtreft hij alle grenzen.

In dit boekje brengt Gaudesaboos verslag uit van een zoektocht. Op een straatmarktje in z'n buurt ontdekt hij vijf oude prentenboekjes over het (strip)figuurtje Briek. Hij zoekt verder op eBay, waar iemand een snoepdoosje met de afbeelding van Briek te koop bood. Net voor Gaudesaboos wil bieden, wordt het doosje gekocht door Annick Lesage. Deze journaliste (uit Poperinge) had in het geluidsarchief van de nationale radio een nieuwsbericht uit 1963 opgediept. Daaruit bleek dat de veertienjarige Briek Verstraete, die de Briekfiguurtjes en prullaria ontwierp, op een dag spoorloos verdwenen was. Haar aandacht was meteen gewekt.

Deze 'Briek' bleek een kindsterretje te zijn geweest met een eigen tekenfilmreeks en zelfs een heuse merchandisinglijn die zakelijk werd uitgebuit door Roger Crombeen. Na de onverklaarbare verdwijning zwijgt iedereen, zowel tv als betrokkenen, in alle talen. Het publiek dat aanvankelijk fel meeleefde, vergat, en na 'Briek' kwamen andere stripfiguren.

Het boekje houdt ons voor dat we getuige zijn van een 'queeste' naar het doen, laten en uitgebuit worden van een kindsterretje. Annick Lesage gaat op verkenning in Alveringem en interviewt er bekenden en familie van Briek Verstraete. Voorts contacteert ze tv-figuren uit die tijd die allemaal wel iets kwijt willen over Briek Verstraete (Zaki, Paula Semer). Het resultaat is een drie kwartier durende cd met de allures van een authentiek document.

Het boek zelf is een mix van vele dingen: interviews met de makers, foto's van de hele Briek-winkel, BRT-studiofoto's uit 1962, krantenartikels en veel meer. Dat alles vormt één grote puzzel die de lezer met een pak vragen achterlaat.

De auteurs zijn er in elk geval in geslaagd om het mysterie Briek nog groter te maken.

Briek van Pieter Gaudesaboos en Annick Lesage, boek plus cd, uitgeverij Lannoo, 17,95 euro
Luc Fossaert

1 opmerking:

Anoniem zei

hoi,vandaag heb ik het boekje met luisterspel gekocht over Briek.

inderdaad, voor mij is het mysterie nog groter geworden. ik schenk dit boekje aan mijn zoon Briek die in april 10 jaar zal worden.

en zoals mama's weten zal hij dit koesteren.
Proficiat aan jullie allemaal